Anställ en digiungdom nu – zoomers kommer snart att ansvara för dataekosystemen

Ett uttalande av Österbottens handelskammares digitaliseringsutskott

Finland har halkat efter sina konkurrenter i fråga om arbetsproduktivitet. En orsak till den svaga utvecklingen är att man inte har utnyttjat tekniken samt bristen på investeringar i digitalisering (Finlands Näringsliv EK 2024). Under de senaste decennierna har Finland investerat betydligt mindre i digitalisering än till exempel våra västliga grannar i Sverige. Detta har direkt påverkat vår produktivitetsutveckling. Även om produktiviteten inom Finlands industri är fortfarande stark kräver tillväxten inom tjänstesektorn och digitaliseringen modigt och innovativt tänkande samt betydande investeringar för framtiden.

Inom digitala tjänster kan mervärdet öka snabbt och öppna upp möjligheter, särskilt när EU:s nya direktiv om reglering av digitala marknader ger tillgång till plattformsdata. Att uppmuntra innovation, kompetens och användning av data – särskilt för små och medelstora företag – kommer att vara avgörande.

Dataekosystemens betydelse för företagsverksamheten är enorm. De öppnar dörrar till nya affärsmöjligheter men väcker också frågor: Förstår vi de möjligheter som dataekosystemen erbjuder? Är vi redo att agera som en del av dem? Har vi förmågan att dra nytta av dataekosystemen och utveckla företagsverksamheten? Är vi redo för databaserat ledarskap? Att tänka över dessa frågor avslöjar om vi är redo att gå vidare till nästa nivå av den digitala ekonomin – om vi vill vara konkurrenskraftiga internationellt.

Minskande födelsetal och en åldrande befolkning sätter press på produktiviteten och välfärdssamhället. – Med tanke på den rådande kompetensbristen, den snabba automatiseringen och den arbetsmiljö som formats av den digitala omvandlingen är det tydligt att vi behöver en ny strategi, säger Hannu Ojajärvi, ordförande för digitaliseringsutskottet i Österbottens handelskammare och ABB:s IS Risk & Compliance Manager. – Utmaningarna kan förvandlas till möjligheter om vi strategiskt utnyttjar de nya möjligheterna som digitaliseringen erbjuder, både nationellt och internationellt.

Det finns fina exempel på nytt tänkande i vårt område. – Vi på OSTP har satsat på systemtänkande och digitala lösningar, och vårt mål är att öka produktiviteten med 50 procent under en femårsperiod. Centraliserad data och processoptimering har redan minskat betydande mängder spill, och våra investeringar i digitalisering kommer snabbt att betala sig mångfaldigt, säger Anders Brännbacka, IT-direktör på OSTP, en tillverkare av stålrör och rördelar i Jakobstad.
Framför allt måste företagen investera i människor – och särskilt i unga människor, framtidens talanger. Detta kräver smidiga tillvägagångssätt och djärv utveckling för att möta de ständigt föränderliga förväntningarna från arbetsmarknaden och arbetstagarna.

– En positiv signal är att företagen i vår region har för avsikt att anställa sommarjobbare. Detta visar engagemang för att utbilda och skapa arbetstillfällen för unga. Att särskilt föredra studerande från yrkeshögskolorna visar att företagen har insett behovet av yrkeskunskaper. Sommarjobb, praktikplatser och examensarbeten är avgörande faktorer för att koppla samman arbetslivet med utbildningssystemet. De ger unga värdefull arbetserfarenhet och kontakter till arbetsmarknaden, säger Hannu Sarja, vd för Wideflow i Karleby och medlem i handelskammarens digitaliseringsutskott.

Det finns utmärkta exempel på att koppla unga till företag i vårt område. – Vi har utvecklat vårt eget talentprogram som utbildar IT-experter för framtiden, säger Veli-Pekka Salo, teamledare på Wapice i Vasa. – Programmet ger studerande möjlighet att delta i verkliga projekt, utveckla sina yrkeskunskaper genom personlig handledning och erbjuder dem en konkurrenskraftig lön och samma förmåner som andra anställda. Via programmet kan man få en långsiktig anställning och ha flexibiliteten att arbeta på olika ställen eller på distans, fortsätter Salo.

Zoomers, framtidens talanger, kommer snart in på arbetsmarknaden och det betyder också en betydande kulturell förändring. Deras dynamiska inställning och flexibla arbetsmentalitet kräver nya HR-strategier och arbetsmodeller av företagen, lika smidiga som denna nya generation av arbetstagare själva.

Nu är det dags att agera – det bästa och snabbaste sättet att investera i framtiden är att anställa förstaårsstuderanden för sommarjobb, knyta dem till företaget och se till att deras förmågor och innovativa tankesätt stöder utvecklingen av vårt område samtidigt som vi som företag utvecklas i tidens anda. Zoomers kommer snart att leda våra dataekosystem.

Digitaliseringsutskott i Österbottens handelskammare:
Eino Airaksinen, Telia Finland Abp
Anders Brännbacka, OSTP Finland Oy Ab
Juha Erkkilä, Hilla Group Abp
Niklas Granholm, Elisa Abp, Vasa
Jari Isohanni, Centria-ammattikorkeakoulu Oy
Aki Itävaara, Oy Leinolat Ab
Tuomas Kallio, Huld Oy
Juha Kalliokoski, Wärtsilä Oyj Abp
Petri Kaustinen, Loihde Abp
Heidi Kuusniemi, Vasa universitet
Jesse Laukkanen, Kokkolan HalpaHalli Oy
Julius Lindholm, Lounea Yritysratkaisut Oy
Jussi Loukiainen, Platonic Partnership Oy
Seppo Mäkinen, Vasa yrkeshögskola Ab
Juha Nissilä, Vitec ALMA Oy
Kenneth Nylund, Jakobstadsnejdens Telefon Ab
Hannu Ojajärvi, ABB Oy
Mathias Rönnlund, Mirka Oy
Veli-Pekka Salo, Wapice Ab
Hannu Sarja, Wideflow Oy
Benny Strömberg, AMADA Automation Europe Oy
Mia Brännbacka, Österbottens handelskammare

Integritetspolicy
Österbottens handelskammare

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om:
- webbplatsens besökarstatistik
- val av webbläsare
- tillgängliga webbplatser och funktioner