Priset för årets bästa service inom restaurangbranschen i Karleby och Jakobstad har tilldelats Café Tullmagasinet i Nykarleby. Cafe Donner & Smokery i Karleby vann tävlingen för den bästa rätten. Valen genomfördes i två delar: allmänheten röstade om bästa service och juryn, tillsammans med allmänheten, valde den bästa maträtten. Allmänheten kunde rösta på sin favorit online från 3 till 9 juni. Totalt gavs 613 röster.
I omröstningen om den bästa servicen deltog alla regionens cirka 150 restauranger och kaféer. I tävlingen om den bästa rätten deltog 17 restauranger och kaféer, varav juryn besökte sex restauranger. Dessa restauranger var Cafe Donner & Smokery, Pihlajan Pizzatalo och Café Stiina i Karleby, Café Tullmagasinet i Nykarleby samt Delhi House och Station 23 i Jakobstad. Dessa restauranger fick hela 54 procent av publikens röster.
– Det förnyade Eat Out-konceptet fick beröm av restaurangerna. Tidigare år har vi belönat den trivsammaste terrassen, men nu under våren fick restaurangerna påverka hur kampanjen såg ut i år. Alla restauranger och kaféer kunde delta i tävlingarna för den bästa rätten och den bästa servicen, oavsett om de hade en terrass eller inte, berättar Emilia Näreaho från Österbottens handelskammare.
I tävlingen om den bästa servicen märktes det tydligt att aktiva restauranger började få en ledande position i röstantalet under veckans lopp. Café Tullmagasinet vann publikomröstningen om bästa service klart. Publikens svar lyfte fram utmärkt kundservice och trevlig personal. Även maten, miljön och stämningen fick beröm.
I tävlingen om årets bästa rätt bedömde juryn rätternas smak, presentation, anpassningsbarhet för allergener, råvarornas kvalitet, färskhet och lokala ursprung samt pris-kvalitetsförhållandet. Cafe Donner & Smokerys rätt, rostad lax på en bädd av orzopasta, smälte juryns hjärtan. Rätten var smakrik, innovativ och somrig. Presentationen var frestande och färgglad, råvarorna var av hög kvalitet och huvudsakligen lokala, och pris-kvalitetsförhållandet var utmärkt. Rätten är skapad av Cafe Donners kökansvarige Hannu Ritola och man kan verkligen känna kärleken till maten.
– Det var svårt att välja vinnare bland flera goda maträtter. Till slut blev vinnaren Cafe Donner med deras portion med rostat lax. De färska jordgubbarna och hemgjorda ingredienserna får matgästerna på gott mod och den somriga portionen är även nöje för ögat, säger Teea Pietilä från Karleby Turism.
I år beslöt Eat Out-juryn att även dela ut ett hedersomnämnande till Delhi House från Jakobstad. Hedersomnämnandet ”juryns favorit” förtjänades med en smakrik Butter Chicken-rätt som övertygade juryn. Rätten tog med juryn på en smakresa till Indien direkt från Jakobstads hjärta.
Juryn bestod av en expertpanel från Österbottens handelskammares utskott för regional livskraft i Karleby-Jakobstad. Deltagarna var vd Teea Pietilä från Karleby Turism, arbetslivskoordinator Kerstin Ström från Optima, vd Matilda Engström från Visit Jakobstad samt marknadsföringskoordinator Emilia Näreaho från Österbottens handelskammare.
För första gången delades Eat Out-priset ut 2020, då Café Bryggan i Öja fick det. År 2021 belönades Kruununvoudintalo by Gastro Kettu i Karleby, år 2022 Station 23 i Jakobstad och år 2023 FAF i Nykarleby.
Eat Out -evenemanget arrangeras av Österbottens handelskammares utskott för regional livskraft i Karleby och Jakobstad.