Kronofogdegården by Gastro Kettu har den trvisammaste uteserveringen

Uteserveringen vid Kronofogdegården by Gastro Kettu har utsetts till årets trivsammaste uteservering i Karleby- och Jakobstadsregionen. Gallringen genomfördes i två steg: först en webbomröstning bland allmänheten under julimånad och sen av en jury.

Det fanns totalt 122 uteserveringar från regionen att välja mellan i omröstningen. Bland dessa gick de sju uteserveringar som samlat flest röster vidare till en närmare granskning av juryn. Dessa var Café Skorpan, Musikcafé After Eight och Pavis i Jakobstad, Kronofogdegården by Gastro Kettu, Kahvila Saha och Nera Garden i Karleby samt Café Bryggan i Öja. De här populäraste restaurangerna fick hela 65 procent av allmänhetens röster.

Juryn hade tio kriterier enligt vilka uteserveringarna bedömdes. Bedömningen påverkades av bland annat uteserveringens allmänna utseende och trivsel, kvaliteten på maten och innehållet i menyn, öppettiderna, renligheten och servicenivån samt den allmänna stämningen.

Juryn utgjordes av en arbetsgrupp från Österbottens handelskammares serviceutskott. Till gruppen hörde vd Teea Pietilä från Karleby Turism, arbetslivskoordinator Kerstin Ström från Optima och direktör Paula Erkkilä från Österbottens handelskammare.

– Vi har ett fantastiskt och stort utbud av uteserveringar i regionen, vilket gjorde att juryns uppgift inte var lätt. Slutligen valde juryn tre restauranger som alla är förstklassiga och har sin egen personliga prägel. Den slutliga rangordningen avgjordes av allmänhetens röster och till vinnare utsågs Kronofogdegården by Gastro Kettu. Vi belönar också Pavis och Nera Garden med diplom, berättar Paula Erkkilä.

– Gastro Kettu har tagit gästgiveriet till 2020-talet och väckt Kronfogdegården och dess trädgård till liv. Juryn välkomnar med glädje den framåtanda som Jani Kettunen och hans team har bidragit med till regionens matkultur, motiverar Teea Pietilä. Kunderna har tagit emot Gastro Kettus målmedvetna och enträgna arbete med öppna armar och nu i sommar har gästgiveriet bjudit in både stadens invånare och turisterna för att njuta av en fantastisk och historisk miljö. Menyn är utsökt och personlig, lokala råvaror prioriteras och det tummas inte på kvaliteten.

I år beslöt man också att premiera tre trivsamma uteserveringar med hedersomnämnandet Juryns fynd. De här är Restaurang Hästöskatan i Kronoby, Station 23 i Jakobstad och Café Tullmagasinet i Nykarleby. – De här är bokstavligen fynd och delvis ännu dolda pärlor för den stora allmänheten, pärlor som bara väntar på att bli upptäckta, tipsar Kerstin Ström.

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN