Små och medelstora företag starkt engagerade i klimatarbetet

Små och medelstora företag har en stark vilja att vidta åtgärder för klimatet. Den främsta drivkraften bakom denna vilja är deltagande i kampen mot klimatförändringen. Dessutom är kundernas förväntningar och differentiering från konkurrenterna viktiga skäl bakom företagens klimatåtgärder. Så här säger de företag som deltar i det klimatprogram som arrangeras av Centralhandelskammaren och möjliggörs av LokalTapiola.

I år har 306 företag från olika branscher valts ut till programmet, varav sju kommer från Österbottens handelskammarområde – se listan i slutet av pressmeddelandet.

Av de företag som deltog i ett motsvarande klimatprogram i fjol uppgav 45 procent att kampen mot klimatförändringen är den viktigaste orsaken till att de bedriver klimatarbete. En femtedel av de svarande ansåg att kundernas förväntningar är den främsta drivkraften för klimatåtgärder, och lika många ansåg att differentiering från konkurrenterna är den främsta anledningen. Andra drivkrafter för klimatåtgärder var krav från ägare och investerare, och det tryck som uppstår från leverans- och logistikkedjan samt ekonomiska fördelar.

– I stora företag, där resurserna också är större, har klimatarbetet pågått redan länge. Det är glädjande att se att även små och medelstora företag nu verkligen fått upp ögonen för klimatinsatserna och att klimatarbetet börjar bli en del av verksamheten över hela linjen, säger Paula Erkkilä, vd för Österbottens handelskammare. – Industrin har också lyckats med sitt klimatarbete, eftersom den statistik om växthusgasutsläpp som Statistikcentralen publicerade igår visar en minskning på fem procent år 2023 jämfört med året innan, fortsätter Erkkilä.

– Fördelarna med klimatåtgärder har tidigare främst setts i företagen som ekonomiskt och ryktmässigt gynnsamma, men nu drivs de även av konsument- och kundförväntningar, men också av en genuin vilja att göra rätt, säger Mikael Hallbäck, direktör för handelskammaren. – Kostnader, begränsade resurser och bristande kompetens har däremot varit de vanligaste anledningarna till att företag inte har satsat på klimatarbete.

– I takt med att hållbarhetsreglerna har skärpts för de stora företagen har effekterna snabbt förts över också till de mindre företagen genom underleverantörskedjor och andra kopplingar. Klimatprogrammet ger små och medelstora företag konkret hjälp att kunna svara på de växande kraven, säger Erkkilä. I klimatprogrammet får företagen utbildning, verktyg och experthjälp för att beräkna organisationens koldioxidavtryck, samt vägledning om hur man vidtar effektiva åtgärder för att minska utsläppen.

– Det är fint att allt fler SMF-företag är intresserade av att räkna ut sina utsläpp och minska på dem. Arbetet kräver dock ofta mycket resurser i relation till företagets storlek. Med hjälp av klimatdonationen vill vi på LokalTapiola vara med och stöda företag i deras gröna omställning genom att hjälpa dem ta de första stegen enkelt och kostnadsfritt, konstaterar LokalTapiola Österbottens hållbarhets- och kommunikationschef Lauri Laaksonen.

Av Österbottens handelskammares medlemmar i klimatprogrammet i år deltar från Karlebyregionen AP-Tela och Koukkukuljetus samt från Vasaregionen JTK Power, Leinolat Group och Polttoväri.

Integritetspolicy
Österbottens handelskammare

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om:
- webbplatsens besökarstatistik
- val av webbläsare
- tillgängliga webbplatser och funktioner