Tredje generationen Tallqvist i ledningen

Ab Tallqvist Oy, ett långvarigt familjeföretag inom jordbyggnads- och transportbranschen i Karleby, fick en ny vd då Gina Tallqvist tog över spakarna. Tallqvist har varit ägare i företaget i sju år, varav de två senaste hon har också jobbat som personalchef.

– Jag har vuxit upp med företaget ända sedan barnsben och det har alltid funnits i tankarna att gå med i företaget, säger Tallqvist och skrattar åt att hon till och med på sommarloven alltid hållit till vid sandgroparna.

Tallqvist flyttade tillbaka till Karleby från Åbo för ett par år sedan och i bagaget hade hon förutom en filosofie magisters examen också en hel del arbetserfarenhet.  Efter studierna jobbade Tallqvist på ett kundtjänstföretag inom IT-branschen.

– Jag började på gräsrotsnivå och till slut hade jag en förmansroll som servicechef. Det här var också på sätt och vis ett startskott för min nuvarande karriär eftersom jag då började intressera mig för förmansarbete och HR-frågor.

I och med att Gina Tallqvist blev vd så var det redan tredje generationen som axlade ledningen i familjeföretaget.

– Min farfar grundade Ab Tallqvist Oy år 1965 och min pappa gick just i pension efter att ha varit vd i 30 år. Hans erfarenhet kommer fortfarande till nytta i och med att han är styrelseordförande och rådgivare, berättar Tallqvist.

Det traditionsrika företaget står annars också inför nya saker. Förutom organisationsförändringar så har man en ny strategi på gång, och Gina Tallqvist kommer att ansvara för utarbetandet och förankringen av den.

– Jag har en klar vision av hur vårt företag ser ut i dag och i morgon, men också i vilken riktning vi måste gå. Jag är öppensinnad och vill införa en kultur av diskussion och feedback i vårt företag, säger Tallqvist och berömmer sin personal som är villig att utvecklas.

– Vi har en personal med mycket erfarenhet och järnhård yrkesskicklighet. Jag väntar med iver på att se vilka resultat vi får till stånd då vi kombinerar tidigare kunskap och expertis med nya visioner och idéer.

GINA TALLQVIST
  • Verkställande direktör på Ab Tallqvist Oy från och med 14.9.2020
  • Utexaminerad filosofie magister från Åbo Akademi
  • Bor i Karleby tillsammans med sin man och tre hundar
  • På fritiden rensar hon huvudet genom att gå ut på länk med hundarna och lyfta tyngder

TEXT OCH FOTO: ARJA HAIKOLA
ÖVERSÄTTNING: MICAELA LINDAHL-PALMROOS

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN