Co-innovation projektet OSME (Open Smart Manufacturing Ecosystems), som startades av Wärtsilä och som involverar flera företag och ett stort antal universitetsforskare och -studerande, har utsetts till Årets digiprojekt av Österbottens handelskammare. Beslutet togs av digitaliseringsutskottet vid handelskammaren.
Fyra projektförslag lämnades in i år, varav tre uppfyllde tävlingskriterierna. Efter en omröstning utsåg utskottet OSME-projektet till vinnare, eftersom det ansågs vara ett utmärkt exempel på mångsidig användning av digitalisering och på ett omfattande och långsiktigt samarbete mellan näringsliv och utbildningsarrangörer.
– Projektet uppfyllde utmärkt de kriterier som vi på digitaliseringsutskottet ställde för Årets digiprojekt-tävlingen, säger Jari Isohanni, utskottets vice ordförande och utbildningsdirektör vid Centria ammattikorkeakoulu. – Projektets samarbete med utbildningsorganisationen har varit modigt, det har erbjudit en bred skara av studerande möjligheten att arbeta i verkliga företag med att lösa riktiga utmaningar och kommer också att erbjuda dessa möjligheter i framtiden, fortsätter Isohanni.
– Projektet är ett utmärkt exempel på hur man skapar koppling mellan studeranden och nejdens företag och därmed anknyter man studeranden till regionen redan under studietiden. Genom att erbjuda möjligheter för examensarbeten, praktik och sommarjobb i regionens företag förhindrar vi på bästa möjliga sätt hjärnflykt från området, kompletterar Mia Brännbacka, sekreterare för utskottet och kommunikationschef vid Österbottens handelskammare.
OSME-projektet är en del av Wärtsiläs Sustainable Technology Hub i Vasa. Projektets mål är att förändra tillverkningssamarbetet och främja kunskapsutbyte mellan de deltagande parterna. Det engagerar, stödjer och utnyttjar sina samarbetspartners kompetenser och styrkor, alltså det ger omedelbara operativa fördelar för parterna, men strävar också efter långsiktiga, strategiska effekter i samhället.
– OSME-projektet har utvecklat de deltagande företagen och fördjupat deras förståelse samt öppnat tillgång för universitetet och dess studerande till praktiska utmaningar inom industrin. Projektet har lagt grunden för en ny modell för samarbete inom tillverkningsindustrin, där behov och teknik förändras snabbt och det inte är lönsamt att alla löser samma problem ensamma, berättar Wärtsiläs Innovation Manager Christian Sundman.
– I projektet har vi utvecklat och fördjupat samarbetet mellan flera av våra kunder samt mellan studeranden och samarbetspartners. Vi har testat nya digitala dataöverföringsmöjligheter. Med OSME-projektet har vi kunnat accelerera vår ekonomiska tillväxt och utveckla våra digitala verktyg. Vi har också byggt upp Leinolat Groups hållbarhetsrapportering, säger Samuli Kuusisto, ansvarig för försäljning och hållbarhet på företaget.
– Projektet har möjliggjort att i gott samarbete reflektera över vad framtidens hållbara tillverkning är och vilka verktyg som kan främja den. Ungefär 70 studeranden har deltagit i denna forskning som en del av sina studier, berättar Petri Helo, professor i logistiska system vid Vasa universitet.
– Under projektets gång har jag varit involverad i att utveckla verktyg för livscykelanalys inom ett intressant företagsnätverk, säger Bening Mayanti, forskardoktor vid Vasa universitet, som skrev sin doktorsavhandling under projektet.
Österbottens handelskammare och dess digitaliseringsutskott vill med hjälp av tävlingen Årets digiprojekt inspirera företag att dra nytta av samarbetet med skolor och hjälpa studeranden att skapa kontakter till de lokala företagen redan under studietiden. Samtidigt lyfter tävlingen fram digitaliseringens möjligheter i företagsverksamheten. Tävlingen ökar också medvetenheten och attraktionen för ICT-branschen och digitaliseringen på handelskammarområdet.
Årets digiprojekt-tävlingen öppnas nästa gång i december 2024 och priset delas ut i april–maj 2025.
Bakgrund
Österbottens handelskammares digitaliseringsutskott utser årligen Årets digiprojekt. Priset delas ut till det mest förtjänstfulla eller betydande digitaliseringsrelaterade utvecklings- eller forskningsprojektet mellan en läroanstalt eller studerande och ett eller flera företag. Projektet kan till exempel syfta till att öka effektiviteten i ett företags verksamhet, skapa en ny digital affärsverksamhet, ge ett företag en konkurrensfördel genom att använda digitala verktyg, åtgärda arbetskraftsbristen eller utveckla kunskapen bland studerande.
Tävlingen ordnades nu för tredje gången enligt detta format. Årets digiprojekt 2023 var Vismas, Vasa universitets och Laihela gymnasiums samarbetsprojekt och 2022 var Årets digiprojket Yrkeshögskolan Novias och Mirkas gemensamma projekt. Tidigare år har utskottet belönat ett företag för sitt digitala språng. Företag som belönats för sitt digitala språng är: 2020 lärarna i Österbotten och Mellersta Österbotten, 2019 NykarleBud, 2018 Merius, 2017 Stormossen, 2016 SK Protect, 2015 Alfame Systems.