Vesistöt puhdistuvat kokkolalaiskeksinnöllä

Johannes Myllykoski kehitti ensin öljynkeräimen, josta jalosti edelleen lautan, jolla vesistöjä voidaan öljyn lisäksi puhdistaa muovista ja muusta roskasta.

Kokkolalainen startup-yritys Clewat Oy kehittää ja valmistaa laitetta, jolla pystytään puhdistamaan vesistöistä öljyä, pieniä roskia ja levää.

Johannes Myllykoski tutustui öljyntorjuntalaitteisiin ja niiden valmistajiin Blaxarissa, metallin pintakäsittelyä toteuttavassa perheyrityksessä työskennellessään. Sen jälkeen hänen aivonsa alkoivat raksuttaa ja miettiä keinoa uudenlaisen öljynkerääjän valmistamiseksi.

– Ajattelin, että jos tapahtuisi uudelleen Meksikonlahden katastrofin kaltainen öljyonnettomuus, ihmiskunta ei olisi yhtään sen lähempänä öljytuhojen torjumista kuin silloin lähes kymmenen vuotta sitten.

Myllykoski mietti vapaa-ajallaan, millainen öljyn keräämiseen soveltuvan aluksen tulisi olla, jotta se pystyisi keräämään öljyä mahdollisimman tehokkaasti. Lopulta hän ryhtyi toteuttamaan suunnitelmaansa. Kun laitteen proto alkoi olla valmis, hänelle sanottiin, että muovia keräävälle laitteelle olisi tällä hetkellä enemmän tarvetta.

– Muutaman unettoman yön jälkeen purin protoni ja rakensin sen täysin uudelleen. Sitten ryhdyin toteuttamaan laitetta, joka keräisi öljyn lisäksi muovipartikkeleita ja muuta pikkuroskaa, Myllykoski muistelee.

Itämeriprojekti vauhditti hanketta

Myllykoski osallistui öljyn ja roskan keruulaitteen pienoismallilla Ålandsbankenin rahoittamaan Itämeriprojektiin syksyllä 2017 ja voitti sillä pääpalkinnon 70 000 euroa. Palkinto jaettiin hänelle viime vuoden venemessuilla – samassa paikassa, jossa hän tänä vuonna oli esittelemässä Clewatin roskienkeruualusta.

Palkinto vauhditti yrityksen perustamista ja luonnonvesissä käyttökelpoisen lautan rakentamista. Lauttaa on nyt testattu onnistuneesti allasolosuhteissa ja sen testaukset luonnonvesistöissä alkavat kesällä.

Itämeriprojektin palkinnon lisäksi tuotekehitykseen on tarvittu myös muuta rahoitusta. Viime vuoden lopulla Clewat sai uuden toimitusjohtajan, Janne Saarikon. Ulkopuolisen rahoituksen lisäksi yritykseen on tullut jonkin verran myös oman pääoman ehtoista rahoitusta uusien osakkaiden avulla. Tunnetuin Clewatin nykyisistä osakkaista on varmaan Pekka Hyysalo.

Entisenä pankkiirina Saarikon tehtävänä on muun muassa varmistaa yrityksen rahoitus, jotta Myllykoski voi keskittyä tuotekehitykseen ja tuotannon aloittamiseen.

”Minä uskon, että Clewatilla on
realistiset mahdollisuudet globaaliin toimintaan.”

– Teollinen kapasiteetti meillä on jo olemassa ja tavoitteemme on, että kahden vuoden päästä 20 Clewatin valmistamaa alusta siivoaa maailman meriä, Saarikko sanoo.

Hän tietää, että tällä hetkellä on vireillä paljon erilaisia merihankkeita, mutta Myllykosken kehittämä puhdistuslaite on yksi harvoja konkreettisia ratkaisuja, joka myös toimii.

Keräystoiminto perustuu veden virtaukseen

Clewatin tuote on katamaraanityyppinen lautta, jonka edessä on pitkät puomit. Puomien avulla laite kerää roskat katamaraanin suuaukolle, jossa veden virtausta säädellään niin, että erilaiset roskat ja epäpuhtaudet joutuvat aluksen kuljettimelle ja siitä edelleen lajiteltuina roskasäiliöihin.

Laite on hyvin skaalautuva, sillä puomien pituutta säätelemällä käsiteltävän alueen leveyttä voidaan kasvattaa jopa yli kilometrin mittaiseksi. Silloin veden vastus on kuitenkin niin kova, että alusta on hinattava toisella aluksella.

– Pystymme keräämään vedestä talteen jopa puolen millimetrin kokoiset partikkelit, joten laite soveltuu esimerkiksi leväkukintojen keräämiseen. Suurimmat kerättävät kappaleet ovat läpimitaltaan noin 20 senttimetrin kokoisia, Myllykoski kertoo.

Clewatin roskien kerääjä on suunniteltu toimimaan sekä meri- että sisävesissä. Erilaiset olosuhteet kuitenkin vaativat erikokoiset alukset.

Kesällä tositoimiin

Clewatin tämänhetkinen alus on seitsemän metriä pitkä ja reilut kaksi metriä leveä. Keväällä Myllykoski ja Saarikko lähtevät Euroopan kiertueelle esittelemään alusta. Kesällä alus kiertää vesistöjä ympäri Suomea.

– Osana Business Finlandin rahoittamaa tutkimushanketta meidän on tarkoitus kiertää kesän aikana 100 vesistöä Suomessa ja käsitellä kussakin miljoona litraa vettä. Niistä kerättävät roskat ja epäpuhtaudet analysoidaan ja näin saadaan selville, missä tilassa suomalaiset järvet ja rannikko ovat, Myllykoski selittää.

Edessä olevasta pitkästä taipaleesta huolimatta Myllykoski ja Saarikko uskovat, että Clewatin avulla vesistöjä pystytään lähitulevaisuudessa puhdistamaan niin, että vesien hyöty- ja virkistyskäyttö voidaan turvata ja myös kalojen ja merinisäkkäiden selviytyminen on mahdollista.

TEKSTI: JOHANNA HAVERI
KUVAT: SAMI PULKKINEN