Harvinaisen jämäkkä lupaus

Nämä JA-KO Betonin toimittamat pulttipainot pitävät muoviset viemäriputket järven pohjassa. Uutta viemäriä pitkin johdetaan parin sadantuhannen ihmisen jätevedet Tampereen Keskuspuhdistamolle.

JA-KO Betonin kantava voima on aina ollut lupaus laadusta. Tinkimättömyys ja yhdessä tekeminen ovat vieneet kokkolalaisen betonin tuotteet aina Malediiveille asti.

Eihän sitä aina arjen keskellä huomaa. Hanasta tulee puhdasta vettä, viemäröinti toimii ja katuvalot turvaavat kulkureittiä.

Kaikissa näissä tarvitaan myös betonia: se pitää lyhtypylväät pystyssä ja muoviputket piilossa maan ja veden alla. Sitä on talojen rakenteissa, siltarummuissa ja maatilojen lietesäiliöissä.

– Betoni on tuote, jonka huomaa vasta, kun jokin menee pieleen. Meillä halutaan varmistaa, että tuote kestää ainakin sata vuotta käytössä, sanoo JA-KO Betonin toimitusjohtaja Jaakko Eloranta.

Eloranta esittelee yhtiön tuotteita pääkonttorilla Kokkolassa. Tehtaan sisäilma on sopivan kosteaa, jotta betonista valetut tuotteet eivät kuivu liian nopeasti. Kuivatuksen loppuvaihe tapahtuu ulkona, ja moni onkin nähnyt Vaasantien varressa sijaitsevan tehtaan pihamaalla huomattavan valikoiman erilaisia betonivalmistuotteita.

– Tehtaalla on pitkät perinteet, joita haluamme vaalia. Meille on tärkeää, että työntekijät viihtyvät hyvin, ja paikallista osaamista arvostetaan, Eloranta sanoo.

Viihtyvyydestä kertoo muun muassa se, että joistakin perheistä on ollut monta sukupolvea samalla tehtaalla töissä ja osa tekee jopa yli 50 vuoden uran samalla työnantajalla.

– Se kertoo arvoistamme. Firma ei ole kasvoton toimija toisella puolella maapalloa, vaan sukupolvelta toiselle siirtyvä perheyritys, jolta paikalliset saavat henkilökohtaista palvelua.

Luontoa säästäen

Nykyinen JA-KO Betoni on Oulussa pääpaikkaansa pitävän Ruskon Betonin itsenäinen tytäryhtiö. Valmisbetonitehtaita on viisi, Kokkolan lisäksi Pietarsaaressa, Närpiössä, Mustasaaressa ja Seinäjoella. Näistä Pietarsaaren tehdas on erikoistunut maatilaelementteihin, ja Kokkolassa valmistetaan muun muassa kaivonrenkaita, pylväsjalustoja ja betonipainoja.

Uusia tehtaita on noussut kymmenen viime vuoden aikana tiuhaan tahtiin, viimeisimpänä Mustasaaren Vikbyhyn. Jaakko Eloranta on seurannut kehitystä tiiviisti aluejohtajan paikalta, ja siirtyi tämän vuoden alussa toimitusjohtajan tehtäviin.

– Haluamme olla vahvasti paikallinen toimija, joka työllistää alueella ja jonka kiviaines tulee läheltä.

Kiviainekseen liittyy yksi JA-KO Betonin suurista tulevaisuuden suunnitelmista. Koska luonnon sora ehtyy vähitellen, parin viime vuoden ajan yritys on kehitellyt yhteistyökumppaneiden ja Metso Outotecin kanssa kalliosta louhittavaa betonikiviainesta. Sitä saadaan valmisbetonitehtaiden lähistöltä, joten pitkät kuljetukset eivät kasvata hiilijalanjälkeä.

– Laadultaan ja lujuudeltaan betoni on yhtä hyvää kuin sorapohjainenkin. Tavoitteenamme on tutkia lisää teollisuuden sivuvirtoja, joissa on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Suomalainen osaaminen vetää

Pitkä kokemus suomalaisiin järviin, meriin ja soihin upotettavista betonipainoista on poikinut JA-KO Betonille paljon myös ulkomaantilauksia. Kokkolalaiseen betoniin saattaakin törmätä esimerkiksi Afrikan tai Aasian mantereilla.

– Vientiä on eniten Ruotsiin, Norjaan ja Venäjälle, mutta jonkin verran myös muualle. Eteläisimpinä kohteina on Malediivit.

Viennin perustana ovat pitkäaikaiset kumppanuudet. JA-KO Betoni on esimerkiksi Uponorin ja Onnisen sopimusvalmistaja, ja myös tuotekehittelyä tehdään yhteisvoimin.

Uponorin myyntipäällikkö Tom Karnela kertoo, että yhteistyön perustana on molemminpuolinen laatuajattelu.

– Voimme jakaa keskenämme tietoa, miten eri olosuhteet vaikuttavat materiaaliin, esimerkiksi millaiset teräsosat kestävät vaikkapa Atlantin pohjassa pitkään. Tietotaidosta hyötyvät kaikki työmaan toimijat.

Tulevaisuuden betoniteollisuus ottaa yhä enemmän huomioon tietoliikenteen vaatimukset esimerkiksi kaapelikaivojen suunnittelussa sekä kestävän energiantuotannon kasvualan.

– Olemme esimerkiksi valaneet perustukset tähän saakka yli sataan tuulivoimalaan, kertoo Jaakko Eloranta.

JA-KO Betoni
  • Betonituotteiden osaaja, asiakkaita muun muassa Uponor, Onninen, Finavia sekä julkishankkijat.
  • Pääkonttori Kokkolassa.
  • Pietarsaaressa 1964 perustettu Jakobe ja Kokkolassa 1970 perustettu Kokkobe fuusioituivat vuonna 2004. Nykyään JA-KO Betoni on Ruskon Betonin tytäryhtiö.
  • Liikevaihto n. 16 miljoonaa euroa
  • Henkilöstömäärä 51
  • Tehtaat Kokkolassa, Pietarsaaressa, Närpiössä, Seinäjoella ja Mustasaaressa.

 

TEKSTI: NADIA PAAVOLA
KUVAT: SAMI PULKKINEN, JA-KO BETONI

Påverka och nätverka

- BLI MEDLEM I HANDELSKAMMAREN