Pitkäjänteisyys vei stratosfääriin asti

Keymet toimittaa osia NASAn Gusto-projektin teleskooppiin, joka laukaistaan stratosfääriin ensi vuoden lopussa.

Pietarsaarelainen Keymet valmistaa ohutleyvytuotteita lentokoneiden ohjaamoihin ja elektroniikkateollisuuteen sekä nyt myös NASAn teleskooppia varten.

Miten alle 30 työntekijän metallitehdas päätyy tekemään osia NASAn stratosfääriä tutkivaan projektiin?

Sinnikkyydellä, pitkäjänteisellä työllä ja pienen yrityksen ketteryydellä, vastaa Keymetin toimitusjohtaja Janne Vähäkangas.

Keymet on pietarsaarelainen metallialan yritys, jonka tuotteita käytetään muun muassa lentokone- ja avaruusteknologiassa sekä elektroniikassa. Se aloitti vuonna 2006 metallintyöstöyrityksenä, mutta vuoden 2009 yrityskaupan jälkeen suunta muuttui yhä vahvemmin ohutlevytuotannon ja koneistuksen pariin.

– Tällä hetkellä noin puolet tuotteistamme menee lentokoneteollisuuteen, johon kuuluu myös avaruusteknologia. Kaiken, mikä lentää, on oltava todella kevyttä, että se sopii huipputarkkoihin laitteisiin.

Kohti ääretöntä

Yhteistyö NASAn kanssa alkoi vuoden 2019 syksyllä. Keymet toimittaa NASAn Gusto-projektin teleskooppiin osia, jotka menevät maata ympäröivään stratosfääriin. Projektissa tutkitaan ja kehitetään muun muassa tähtien elinkaareen liittyviä mittausmenetelmiä.

NASAn kanssa päästiin yhteistyöhön sinnikkyydellä,
pitkäjänteisellä työllä ja pienen yrityksen ketteryydellä.

Keymetin osat päätyvät taivaalle mittauslaitteistoon erikoistuneen ruotsalaisen Omnisys-yrityksen laitteiden osina. Ruotsalaiset alkoivat valmistella projektia jo yli neljä vuotta sitten, ja laukaisun on määrä tapahtua Etelämantereella joulukuussa 2021.

– Avaruusteknologia on nouseva ala, josta Suomessakin ollaan nyt hyvin kiinnostuneita. Tämä on meille, kuten kaikille muillekin vähän uutta, mutta olemme mukana monella listalla ja tarjouskilpailuissa.

Keymetin tuotteet ovat usein suurelta yleisöltä piilossa. Esimerkiksi useissa hisseissä piirilevyt on asennettu Keymetin ohutpeltilevyjen päälle. Lentokoneissa heidän tekemiään telineitä on ohjaamossa lentäjien käytössä ja joissakin koneissa katolla satelliittivastaanottimen osina.

– Etunamme on, että meillä on ohutpeltituotanto, koneistus, maalaus ja mekaaninen kokoonpano Pietarsaaressa. Siksi voimme tehdä tuotteet alusta loppuun.

Sinnikästä kauppaa

Keymetin kilpailijat ovat Janne Vähäkankaan mukaan yleensä kymmenen tai jopa sata kertaa suurempia yrityksiä. Pienen yrityksen etuna on silloin joustavuus ja tarvittaessa nopea toiminta.

– Lentokoneteollisuuden prosessit ovat yleensä pitkiä, asiat suunnitellaan ainakin puoli vuotta eteenpäin ja kaiken on oltava tarkoin testattua ja tarkistettua. Mutta jos tarvitaan muutoksia, pystymme tekemään ne muutaman viikon varoitusajalla.

Pitkät testaus- ja suunnitteluvaiheet vaativat yritykseltä jatkuvaa matkustelua ja tarjousten tekemistä. Myydä pitää koko ajan, jos aikoo pärjätä kilpailluilla markkinoilla.

– Tätä ei voi tehdä niin, että soittaa yhden kerran, ja tilaus tulee heti. Viime vuosina olemme keskittyneet entistä enemmän isoihin asiakkaisiin, ja heidän luonaan on mentävä käymään, ehkä montakin kertaa.

Toiveikkuus edellä

Pitkälle erikoistuneen ohutlevyvalmistajan vahvuus on osaamisessa. Jatkuva haaste onkin uusien osaajien löytäminen.

– Työntekijöitä on kyllä, mutta erikoisosaamista vain todella harvalla. Jos viisi vuotta etsii, niin hyvällä tuurilla löytää yhden osaajan, Janne Vähäkangas toteaa.

Sähköinen haku ja Ely-keskuksen hakuhankkeet ovat auttaneet Keymetiä jonkin verran, samoin yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa. Tälläkin hetkellä yrityksellä on Pietarsaaren Optima-ammattiopistossa muutama opiskelija, joita ohjataan CNC-koneistuksen erikoisasiantuntijoiksi.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet myös Keymetin kevääseen. Kasvutavoitteet eivät ole silti kalvenneet.

– Vuonna 2022 liikevaihdon pitäisi olla viisi miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 2,7 miljoonaa. Myynti voi olla vähän aikaa jäissä, mutta kehitämme tekemistämme ja jatkamme, kun tilanne taas paranee.

KEYMET AB OY
  • Perustettu vuonna 2006
  • Sijaitsee Pietarsaaressa
  • 25 työntekijää
  • Kevytmetallituotteiden valmistaja. Alihankintana tuotteita käytetään etenkin elektroniikassa ja lentokoneteollisuudessa.
  • Vuoden 2019 liikevaihto 2,7 miljoonaa euroa. Tavoite vuodelle 2022 on 5 miljoonan euron liikevaihto.
  • www.keymet.fi

TEKSTI: NADIA PAAVOLA
KUVAT: KEYMET