Hänt i kammaren våren 2024 – Attraktionskraft och investeringar

Exportens andel av industriproduktionen samt de kommande investeringarna på handelskammarområdet är i en klass för sig. Om de planer som vi nu känner till förverkligas så kommer ca 22 miljarder euro att investeras i handelskammarområdet fram till slutet av decenniet. Investeringarna kommer att spridas brett över hela handelskammarområdet, från Kristinestad till Karleby. De påskyndar innovationer, ekonomisk tillväxt och uppkomsten av arbetstillfällen samtidigt som kraven på transport av människor, varor och råvaror ökar.

Handelskammaren deltar i områdets imagearbete genom att aktivt kommunicera om det mångsidiga, framgångsrika och internationella näringslivet och företagsekosystemet. Målet är att handelskammarområdet ska vara känt både nationellt och internationellt samt locka kunnig arbetskraft och nya investeringar.

Vi har under årets första halva aktivt framhållit volymen av de kommande investeringarna till området genom att skriva om temat, hålla presentationer om det vid evenemang som anordnats av mer än 20 olika aktörer, och på så sätt påverkat olika aktörer att förbereda sig för vad som komma skall. Dessa har varit till exempel utrikesministeriets diplomatstuderande, Finnveras styrelse, Andelsbankernas ledning i Österbotten samt det nationella nätverket för strategisk framsyn. I januari ordnade vi också ett evenemang på samma tema tillsammans med Österbottens förbund och Vasaregionens Utveckling under rubriken ”Attraktivt för direktinvesteringar: Case Finland, Österbotten och omställning till ren energi”. På Näringslivsforum, som ordnades i samband med handelskammarens vårmöte, stod också framtida investeringar i centrum, denna gång ur ett EU-påverkans perspektiv.

Handelskammaren har också ordnat besök till området för att visa vad det görs omkring den gröna omställningen. Under våren har regionen besökts av både styrelsen för Södra Österbottens handelskammare och Tammerfors handelskammares industriutskott och styrelse. I början av juni arrangerades en tvådagars studieresa om den gröna omställningen i samarbete med Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA under rubriken ”Finlands gröna framtid – hur ser den ut i praktiken?” Den stora delegationen bestod av ledare, redaktörer och beslutsfattare från ministerier, finanssektorn, näringslivet och media. Under dagarna fick deltagarna lära känna investeringsmiljön, de investeringar som har gjorts och skall göras i handelskammarområdet och Skellefteå samt diskutera hur man kan främja investeringar till nytta för hela Finland.

Konkurrensen om investeringar är global och hård, och många andra länder har skapat ekonomiska stödsystem eller skattelättnader för att locka till sig industriinvesteringar, särskilt inom den gröna omställningen. I februari tog Österbottens handelskammare ställning för att utreda skattekompensationer för investeringar. I en krönika i vårens CB-tidning skrev Emmiliina Kujanpää, skatteexpert på Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, om skattelättnader för investeringar.

Under vårvintern drabbades det finska näringslivet av omfattande politiska strejker som protesterade mot regeringens planerade förändringar av arbetslagstiftningen. Industriutskottet i Karleby-Jakobstad fördömde de politiska strejkerna i ett ställningstagande i februari. Ställningstagandet fick stort genomslag i media.

Handelskammaren har regelbundet under de senaste 20 åren, sedan våren 2003, undersökt medlemsföretagens konjunkturläge med Business Panel-enkäten. Business Panel genomfördes igen på våren och resultaten offentliggjordes i ett för alla medlemmar och medier öppet webbevenemang i april. Vi använder den information som medlemsföretagen ger i Business Panel och andra undersökningar som grund för vårt påverkansarbete. Ett varmt tack för att ni tar er tid och delar era åsikter, vilket på sitt sätt gör det möjligt för vår näringslivs röst att höras starkt.

EU-valet i början av juni stod också på handelskammarens agenda. Handelskamrarna utarbetade gemensamma mål för valet och temana togs upp till diskussion i flera av våra egna evenemang och skriverier. EU är av avgörande betydelse för Finlands ekonomi, sysselsättning och export. 60 procent av vår export går till andra EU-länder. På världsmarknaden drar Finland nytta av att EU är en stormakt när det gäller frihandelsavtal. EU har handelsavtal med över 70 länder, och dessa avtal främjar utrikeshandeln för finländska företag. Den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital har gynnat Finland och finländarna i synnerhet, eftersom vi är ett litet exportdrivet land.

Under de kommande åren kommer EU att fatta stora beslut som påverkar oss på många sätt: var investeringar och arbetsplatser placeras, hur den gröna omställningen lyckas, marknadsekonomins spelregler och Finlands säkerhet. EU:s och Finlands framgång går hand i hand, och därför är EU viktigare än någonsin för Finland.

Lobbying för trafik och logistik under våren 2024 Lobbying för kunnig arbetskraft under våren 2024
Integritetspolicy
Österbottens handelskammare

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om:
- webbplatsens besökarstatistik
- val av webbläsare
- tillgängliga webbplatser och funktioner