Hänt i kammaren hösten 2023: Kunnig arbetskraft

Handelskammaren arbetar för att regionen har tillgång till kunnig arbetskraft som uppfyller företagens behov och att utbildning och forskning proaktivt tillgodoser behoven hos regionens näringsliv. Handelskammaren har ett nära samarbete med läroinrättningarna i regionen. Handelskammaren vill bidra till att företagen kan använda sig av internationell arbetskraft och till att göra hela regionen till en modellregion för internationell arbetskraft år 2025.

Inte ens den försämrade konjunkturen har löst arbetskraftsbristen utan enligt en undersökning som gjordes i september hade 61 procent av företagen på Österbottens handelskammarområde brist på kompetent arbetskraft, och 64 procent sade att kompetensbristen hindrar tillväxten och företagsutvecklingen. När ekonomin återvänder till tillväxtspåret kommer företagens brist på kompetent arbetskraft att öka betydligt. Vi borde förbereda oss till detta så att vi inte med egna åtgärder hämmar verksamheten och tillväxtpotentialen för befintliga och nyetablerande företag i området.

Regionens yrkesutbildare har haft som mål att starta yrkesutbildningar på engelska som betjänar näringslivet. Kammaren har aktivt påverkat att få tillstånd för dessa utbildningar. De insatser som gjorts bar frukt då Vamia i oktober fick tillstånd att ordna en grundexamen inom el- och automationsbranschen på engelska och en månad senare fick KPEDU tillstånd att arrangera en grundexamen inom processindustrin på engelska.

Handelskammaren har deltagit i Centrias och VAMKs strategiarbete. Mot slutet av året inleddes tillsammans med Vasa stad och universitetet en utrednung om utvecklingen av högskolenätverket i Vasa genom att förtäta ägarstrukturen vid VAMK. Genom eventuella ägarförändringar strävar man efter att skapa en större, mer inflytelserik och synlig enhet med regional, nationell och internationell påverkan, som stärker högskoleundervisningen och FoU-verksamheten i regionen. Om affären blir av, påbörjas planeringen av verksamheten nästa år.

I kammaren har det under hösten förberetts en vloggserie, ”Glocal Talents”, om internationella arbetstagare i regionens företag. Målet är att genom att lyfta fram exempel uppmuntra företag att anställa fler internationella arbetstagare. Den första vloggen publiceras i början av 2024. Vi kommer under det kommande året att berätta om de historier som kommit fram under förberedelserna av vloggar även i CB-tidningen och våra andra nyhetskanaler.

Arbetet med att överföra arbets- och näringsbyråtjänster från staten till kommunerna pågår för att främja en snabbare sysselsättning för arbetstagarna och öka tjänsternas produktivitet, tillgänglighet, påverkan och mångsidighet. Företagsfältet i Österbotten har oroat sig över reformen och tog ställning till saken i september. Ur företagens synvinkel utgör landskapet ett enhetligt pendlingsområde där tillhandahållandet av sysselsättningstjänster via en enda ingång måste säkerställas. Ett hela Österbotten täckande pendlingsområde skulle vara absolut den bästa lösningen med tanke på näringslivets behov och utveckling.

OPO-forumen, som har fått beröm av både skolor och deltagande företag, hölls nu för andra gången. En stor grupp studiehandledare från olika skolor i Karleby- och Jakobstadstrakterna samlades för att höra företagens presentationer och åsikter om vilken typ av arbetskraft som behövs i framtiden. I Vasa kommer forumet att arrangeras våren 2024.

Under hösten hölls flera evenemang med fokus på kompetensområdet: i Karleby arrangerades tillsammans med Mandatum en handelskammarfrukost om belöning som medel för att engagera personalen och i Vasa tillsammans med Hanken en frukosttillställning om strategisk förnyelse. Höstens Ladies only-evenemang hölls om kvinnor på styrelseplatser. Temat kunnig arbetskraft har varit med i flera talturer och kolumner.