Handelskammaren arbetar för att regionen har tillgång till kunnig arbetskraft som uppfyller företagens behov och att utbildning och forskning proaktivt tillgodoser behoven hos regionens näringsliv. Handelskammaren har ett nära samarbete med läroinrättningarna i regionen. Handelskammaren vill bidra till att företagen kan använda sig av internationell arbetskraft och till att göra hela regionen till en modellregion för internationell arbetskraft år 2025.
Under våren har fokus legat på internationella talanger och att få hittills passiva företag att anställa utlandsfödda. Samtliga fyra avsnitt av vloggserien Glocal Talents, som förbereddes redan i höstas och som lyfter fram berättelser från personer med utländsk bakgrund som arbetar på företag i regionen, har publicerats under våren. Berättelserna, som har fått mycket beröm, finns på handelskammarens YouTube-kanal. Positiva berättelser om invandrares karriärer har också publicerats som skrivna berättelser under våren. I CB-tidningen publicerades det en intervju med Crimppi, Prohoc och Snellmans Köttförädling samt en artikel om personalledningen på Beamex, ett Jakobstadsföretag som tillverkar kalibreringsutrustning. I Glocal Talents-kampanjen samlades en resursbank om internationell rekrytering på kammarens webbplats för att stödja företagen.
Kampanjen Glocal Talents kulminerade för vårens del med seminariet Kestävän kasvun avaimet i Vasa i maj. Seminariets program började med problemen i invandringsprocesser, men även med de outnyttjade digitala möjligheterna, den krympande och åldrande befolkningen, och fortsatte med lösningar och framgångshistorier om människor som har flyttat till Finland för att arbeta och studera.
Våren 2024 var det dags för den sjunde upplagan av kampanjen #anställunga. Under våren fanns det på kampanjsajten information om över 6100 sommarjobb av 240 olika företag.
Handelskammaren redogjorde även företagens intentioner att anställa sommarjobbare. Undersökningen visade att 55 procent av företagen och organisationer i Österbotten och Mellersta Österbotten planerade att rekrytera sommarjobbare i år.
Handelskammaren gav i juni ett utlåtande till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ett försök med verksamhetsstyrning inom yrkesutbildningen och till vissa lagar som har samband med den. Även om lagförslaget innehåller många positiva saker, riktar de planerade nedskärningarna sig nästan enbart till yrkesinriktad vuxenutbildning. Denna linjedragning kommer att göra det mycket svårare för människor i arbetsför ålder att omskola sig och byta bransch. Betydelsen av omskolning som ett sätt för företag att hantera kompetensbrist har ökat betydligt de senaste åren. Möjligheten till omskolning och vidareutbildning har säkerställt att både individer och näringsliv är beredda på förändringar och har uppdaterad kompetens. Det nya lagförslaget minskar denna möjlighet avsevärt och stöder inte målet att höja sysselsättningsgraden. Företagen har också varit engagerade i att utveckla och finansiera dessa utbildningar.
OPO-forumen, som har fått beröm av både skolor och deltagande företag, har nu hållits två gånger i var och en av handelskammarområdets centralstäder efter att OPO-forum hölls i Vasa i april. Nästan 60 studiehandledare från olika skolnivåer samlades för att lyssna på presentationer från företag och för att höra deras syn på den kompetens och arbetskraft som behövs inom nära framtid.
I maj belönade handelskammarens digitaliseringsutskott OSME (Open Smart Manufacturing Ecosystems) som Årets digiprojekt. OSME är ett co-innovation projekt som startades av Wärtsilä och som involverar flera företag och ett stort antal universitetsforskare och -studerande.
Temat kunskap och kompetent arbetskraft har också förekommit i många presentationer, krönikor och andra texter skrivna av handelskammaren. I april tog digitaliseringsutskottet ställning till vikten av att så tidigt som möjligt knyta ungdomar till regionens företag och på det viset hjälpa att säkerställa tillgången till arbetskraft i framtiden. I vårens CB-tidning publicerades en artikel om vikten av kompetensutveckling och berättades hur OSTP utnyttjar AI och data i beslutsfattande och verksamhetsutveckling.
Handelskammaren delade under våren ut totalt 84 800 euro i bidrag och stipendier. Det mest betydande enskilda bidraget, 15 000 euro, gick till ett stort konsortium som förberedde en ansökan för ett Hydrogen Valley-projekt. BotH₂nia Hydrogen Valley kommer att vara en ledande vätgasregion 2030, med de totala investeringar på 3,6 miljarder euro i åtta värdekedjor. Ett omfattande samarbete mellan projektutvecklare, globala och lokala företag och forskningsinstitut kommer att stödja Finlands omvandling till att bli en av Europas ledande producenter av vätgas och dess derivat, skapa energisjälvförsörjning och energisäkerhet för regionen och stödja Europas energisjälvförsörjning.
Lobbying för trafik och logistik under våren 2024 Lobbying för attraktionskraft och investeringar under våren 2024