Publicerad på Vasabladet och Österbottens tidning 8.12.2023.
Låt oss börja med fakta: över en halv miljon finländare dricker över riskgränserna. Alkoholkonsumtionen syns både hemma och på arbetsplatser och utsätter för hälsoproblem, skadar mellanmänskliga relationer och påverkar nationalekonomin. Uppskattningsvis är två tredjedelar av alkoholisterna yrkesverksamma, vilket betyder nära 150 000 arbetstagare. Alkoholister finns på alla typer av arbetsplatser och i alla inkomstgrupper.
Den pågående säsongen med julfester bryter av den långa arbetsperioden och ger tillåtelse att dricka. Alkoholen frigör, höjer stämningen och firar årets mörkaste tid – vi förtjänar verkligen en festlig stund efter en tuff höst. Och om festperioden blir för lång, så kommer ”tipaton” i januari och ger möjlighet att skärpa till sig. Morgondagen är imorgon; skål och botten upp!
I år har det gått precis ett sekel sedan den första företagsjulfesten firades i Finland. På Kone Oyj:s fotoarkiv poserar en grupp om 20 personer i avslappnad stämning. Efter Kone följde Elanto och Stockmann, men det var på 1960- och 70-talet som företagen började karnevalisera den mörka årstiden mer massivt. Samtidigt släpptes också mellanöl i matbutikernas hyllor.
Företagets julfester är sociala särskilda tillfällen där alkohol ofta flödar fritt på företagets bekostnad. Vid julfester frigörs man från vardagens roller, regler och förväntningar. I bästa fall stärker julfesterna sammanhållningen och ger nya dimensioner åt relationerna mellan kollegor.
Under julfesterna dyker man ner i en speciell situation där man kan föreställa sig att det är tillåtet att göra en hel del ovanligt. Eftersom alkoholen är en del av sammanhanget kan stämningen slappna av lite för mycket, vilket kan leda till att man säger eller gör saker som man senare ångrar. Om man kommer ihåg det.
Många av oss har antingen själva sagt saker till chefen som vi ångrat, eller hört en kollega göra det. Nästa morgon kan ånger och ångest infinna sig om man har betett sig respektlöst, gråtit hela kvällen eller tafsat på en kollega. På morgonen hoppas man att ingen annan heller minns något. Och om de minns, så riktas ursäkterna till kollegor, chefer och ens egna partner.
Alkoholen är starkt närvarande i våra sociala situationer även på arbetsplatserna. Det har varit vanligt att betydande beslut fattas under långa luncher, representationsmiddagar och i bastun med alkohol som smörjmedel. Att påskynda affärsförhandlingar genom att höja glasen har dock länge varit på tillbakagång. Speciellt bland unga vuxna är inte fylleri längre så intressant. Nu när nya generationer snabbt kommer in i arbetslivet, deltar de också i företagsevenemang, middagsbord – och julfester.
Därför har också vår julfestkultur blivit betydligt mer rumsren. Det erbjuds andra drycker än alkohol och många företag satsar på kvalitativ underhållning. Det är allmänt känt att julfester är en viktig tid för att skapa trevliga möten och bygga sammanhållning. Det vore fantasilöst om man inte kunde hitta på något annat roligt än att bara supa tillsammans. Alla bör känna sig bekväma och säkra när de deltar i företagets julfester.